Godkendt fakta

Prostata: Den mandlige kirtel

Prostata, også kaldt blærehalskirtlen, er en vigtig kirtel, der findes kun hos mænd og udgør en afgørende del af det mandlige reproduktive system. Den er placeret under blæren og omgiver urinrøret, hvilket giver den en nøglerolle i reguleringen af urinstrømmen under vandladning.

Dr. Søren Nielsen, MD

Medicinsk gennemgået af

Dr. Søren Nielsen, MD, Medicinsk rådgiver

Udgivet: Apr 24, 2024

#

min læsning

Prostata: Den mandlige kirtel

Indholdsfortegnelse

Penis Anatomi

Disclaimer: Hvis du har nogen medicinske spørgsmål eller bekymringer, bedes du tale med din sundhedspersonale. Artiklerne på Infohub er baseret på peer-reviewed forskning og information hentet fra medicinske litteratur og offentlige institutioner. Dog erstatter de ikke professionel medicinsk rådgivning, diagnose eller behandling.

Prostata, også kaldt blærehalskirtlen, er en vigtig kirtel, der findes kun hos mænd og udgør en afgørende del af det mandlige reproduktive system. Den er placeret under blæren og omgiver urinrøret, hvilket giver den en nøglerolle i reguleringen af urinstrømmen under vandladning. Prostata spiller også en væsentlig rolle i reproduktionen ved at producere sædvæske, der blandes med sædceller for at danne sæd, der frigives under ejakulation. Denne lille, men betydningsfulde kirtel er nødvendig for mænds seksuelle funktion og reproduktive sundhed.

Prostata anatomi

En typisk prostata har en størrelse på omkring to centimeter i diameter og vejer omkring 25 gram. Den består af flere små kirtler, der producerer hoveddelen af sædvæsken, som senere lagres i sædblærerne.

Prostata anatomi

Loberne

Prostata er normalt delt i to laterale lober, som er placeret på hver sin side af urinrøret, og én midterste lap, der omgiver urinrøret foran.

  • Laterale lober: Den laterale lap er den største og mest dominerende del af prostata, og den udgør omkring 70-80% af kirtlens masse.
  • Midterste lap: Den midterste lap er placeret mellem de to laterale lober og udgør omkring 20-30% af prostataens masse.

Kirtlerne

  • Inden i prostata er der mange små kirtler, der producerer den sædvæske, der udgør en del af sæden.
  • Disse kirtler er omgivet af muskler og bindevæv, der hjælper med at skubbe sædvæsken ind i urinrøret under ejakulationen.

Kirtlerne

Behandling til bækkenet

Kegel træning

Kegel-træning aktiverer og styrker bækkenbundens muskler, som er en gruppe af muskler, der er ansvarlige for at kontrollere urin- og afføringsfunktionen samt støtte organerne i bækkenet.

Kegel træning

Shockwave terapi

Under shockwave-terapi udsendes energirige bølger, der trænger ind i det berørte væv i bækkenområdet. Disse bølger stimulerer blodcirkulationen, fremmer vævsregenerering og reducerer inflammation, hvilket kan lindre smerte og forbedre funktionen i det behandlede område.

Shockwave langs de to crura, som er roden af penisen.

Dry needling

Dry needling til bækkenet er en behandlingsmetode, der anvender tynde nåle til at behandle smerter og muskelspændinger i bækkenområdet. Metoden ligner akupunktur, men det har en anden tilgang og formål.

Dry needling