Godkendt fakta

Penis anatomi: Sådan passer delene sammen

Penisens hovedfunktioner omfatter reproduktion og vandladning. Peniserne varierer i længde, omkreds og udseende, men overordnet er anatomien den samme for alle.

Dr. Søren Nielsen, MD

Medicinsk gennemgået af

Dr. Søren Nielsen, MD, Medicinsk rådgiver

Udgivet: Apr 24, 2024

#

min læsning

Penis anatomi: Sådan passer delene sammen

Indholdsfortegnelse

Penis Anatomi

Disclaimer: Hvis du har nogen medicinske spørgsmål eller bekymringer, bedes du tal-e med din sundhedspersonale. Artiklerne på Infohub er baseret på peer-reviewed forskning og information hentet fra medicinske litteratur og offentlige institutioner. Dog erstatter de ikke professionel medicinsk rådgivning, diagnose eller behandling.

Penisens hovedfunktioner omfatter reproduktion og vandladning. Peniserne varierer i længde, omkreds og udseende, men overordnet er anatomien den samme for alle.

Hvad er en penis?

Penis er det mandlige reproduktive organ. Udtrykket "penis" henviser normalt til rod, krop og glans af kønsorganerne. Resten af den mandlige kønsorgan inkluderer andre eksterne dele som pungen samt indre dele som testiklerne.

Penis indeholder blødt, svampet væv samt muskler, bindevæv, vener, arterier og urinrøret. Disse gør det muligt for penis at udføre sin funktion.

Hvad er en penis?

Man kan inddele penisen i tre dele:

  • Rod: Dette er den del af penis, der er forbundet med kroppen og er ikke synlig eksternt.
  • Krop: Kroppen eller skaftet er den frie del af penis mellem roden og glansen.
  • Glans: Dette er den mest distale eller endelige del af penis.

Penisens anatomi

De svulmelegemer

Disse væv fyldes med blod under ophidselse og tillader en person at få en erektion. I roden begynder dette med de venstre og højre crus samt bulb af penis, som er placeret midt i penissens rod.

De venstre og højre crus fortsætter ind i kroppen af penis og danner de to corpora cavernosa. Bulben fortsætter ind i kroppen og danner corpus spongiosum. Urinrøret løber gennem corpus spongiosum, hvilket forhindrer det i at lukke under en erektion. Corpus spongiosum udvider sig derefter og danner glans på penis.

  • Corpus cavernosum: Disse to rør af svampevæv løber ned langs hver side af penis. Når dette væv fyldes med blod, opstår en erektion.
  • Corpus spongiosum: Dette rør af svampevæv løber ned langs forsiden af penis og ender ved glansen. Corpus spongiosum fyldes også med blod under en erektion.

De svulmelegemer

Fascielle dækninger

Hver svulmelegeme har fascielle dækninger eller bånd af bindevæv, der omgiver og støtter dem. Dette inkluderer dyb fascia af penis, også kendt som Buck's fascia, og tunica albuginea. Disse dækninger hjælper med at beskytte penis og opretholde en erektion ved at forhindre blod i at forlade de svulmelegemer.

  • Tunica albuginea: Dette er et bindevæv, der omgiver og indeholder corpora cavernosa, og giver væsentlig støtte til corpus carvernosum.

Fascielle dækninger

Blodforsyning til penis

Blodforsyning til penis er muliggjort gennem et netværk af arterier og vener, der leverer og dræner blodet fra dette vitale organ. De vigtigste arterier, der forsyner penis, inkluderer arteria pudenda interna og arteria dorsalis penis.

  • Arteria pudenda interna: Denne arterie spiller en afgørende rolle i blodforsyningen til penis. Den afgår fra den indre iliac arterie og deler sig derefter i flere mindre grene, der forsyner forskellige områder af penis. Denne arterie er ansvarlig for at levere blod til svulmelegemerne, herunder corpora cavernosa og corpus spongiosum, som er vigtige for erektionen.
  • Arteria dorsalis penis: Denne arterie løber langs oversiden af penis. Den er en vigtig kilde til blodforsyning til glansområdet på penis, som er den følsomme spids af organet.

Blodet strømmer ind i penis gennem disse arterier og fylder de hulrum i de svulmelegemer, der kaldes sinusoide lacuner. Under seksuel ophidselse udvides arterierne, og blodet fylder svulmelegemernes hulrum, hvilket resulterer i en erektion.


Venøs blodafstrømning fra penis foregår gennem et komplekst netværk af vener, der dræner blodet fra svulmelegemerne. Den vigtigste vene er vena dorsalis penis, som løber langs oversiden af penis og fører blodet væk fra penis og tilbage til den systemiske cirkulation.

Blodforsyning til penis

Hvor udføres behandlingen?

Shockwave Terapi

Terapikilden påføres vinkelret på corpora cavernosa (fig. 1). Den føres på langs langs penis (corpora cavernosa (fig. 2)) og perineum (crura penis (fig. 3)). Dette garanterer maksimal og homogen energianvendelse i målvævet.

Placereing terapikilden vinkelret, gør  det muligt at behandle hele skaftet med homogen energipåføring i vævet.
Fig.1 Placereing terapikilden vinkelret, gør  det muligt at behandle hele skaftet med homogen energipåføring i vævet.
Shockwave langs corpus cavernosum.
Fig.2 Shockwave langs corpus cavernosum.
Shockwave langs de to crura, som er roden af penisen.
Fig.3 Shockwave langs de to crura, som er roden af penisen.


P-shot behandling

Ved P-Shot-behandlingen injiceres der normalt i forskellige områder af penis. De specifikke injektionssted, dybde og placering vil blive bestemt af den behandlende læge eller medicinske fagperson baseret på patientens behov og den specifikke behandlingsmetode, der anvendes. Generelt er der dog to primære områder, hvor injektionerne normalt foretages:

  • Corpus cavernosum: Dette er de to cylindriske vævskamre, der løber langs den øvre længde af penis og er ansvarlige for at fylde med blod under en erektion. Injektioner i corpus cavernosum kan hjælpe med at forbedre blodgennemstrømningen og øge styrken og kvaliteten af erektioner.
  • Glans penis: Dette er spidsen eller hovedet af penis. Injektioner i glans penis kan bidrage til øget følsomhed og forbedret seksuel nydelse.

Ved P-Shot-behandlingen injiceres plasmabehandlet blod direkte ind i corpus cavernosum, som er de to cylindriske vævskamre langs den øvre længde af penis.

Fig.4 Ved P-Shot-behandlingen injiceres plasmabehandlet blod direkte ind i corpus cavernosum, som er de to cylindriske vævskamre langs den øvre længde af penis.

Penis filler

En detaljeret forståelse af penisansatomien er afgørende for at sikre, at proceduren udføres sikkert og effektivt. Skaftet af penis har flere vigtige strukturer, der skal undgås under proceduren. Disse inkluderer de parrede corpus cavernosa og det ene corpus spongiosum, tunica albuginea og den dorsale vaskulære pedikel (arterier og vener i toppen af skaftet).

Ved hjælp af en stump spids kanyle placeres dermal filler præcist mellem den overfladiske og dybe fascia i penis. Dette vævslag er relativt sikkert at injicere i og er generelt fri for vitale strukturer i de fleste områder. Ved injektion i hovedet placeres dermal filler med en lille nål under overfladelaget, typisk omkring glans corona (kanten).

Placereing terapikilden vinkelret, gør  det muligt at behandle hele skaftet med homogen energipåføring i vævet.
Fig.5  Placereing terapikilden vinkelret, gør  det muligt at behandle hele skaftet med homogen energipåføring i vævet.
Den øgede volume opnås pga. ztilført filler masse mellem huden og skaftet og påvirker ikke selve skaftet.
Fig.6 Den øgede volume opnås pga. ztilført filler masse mellem huden og skaftet og påvirker ikke selve skaftet.