Godkendt fakta

Bækkenbund: Kroppens gulv

Bækkenbunden er en kompleks gruppe af muskler og bindevæv, der spiller en afgørende rolle i opretholdelsen af bækkenorganernes funktion og stabilisering, såsom kontrol over urin og afføring samt seksuel funktion. Desuden er den med til at støtte kroppens vægt, bæring af belastninger og overførsel af kræfter mellem overkroppen og underkroppen.

Dr. Søren Nielsen, MD

Medicinsk gennemgået af

Dr. Søren Nielsen, MD, Medicinsk rådgiver

Udgivet: Apr 24, 2024

#

min læsning

Bækkenbund: Kroppens gulv

Indholdsfortegnelse

Penis Anatomi

Disclaimer: Hvis du har nogen medicinske spørgsmål eller bekymringer, bedes du tale med din sundhedspersonale. Artiklerne på Infohub er baseret på peer-reviewed forskning og information hentet fra medicinske litteratur og offentlige institutioner. Dog erstatter de ikke professionel medicinsk rådgivning, diagnose eller behandling.

Bækkenbunden er en kompleks gruppe af muskler og bindevæv, der spiller en afgørende rolle i opretholdelsen af bækkenorganernes funktion og stabilisering, såsom kontrol over urin og afføring samt seksuel funktion. Desuden er den med til at støtte kroppens vægt, bæring af belastninger og overførsel af kræfter mellem overkroppen og underkroppen.

Bækkenets anatomi

Penis er det mandlige reproduktive organ. Udtrykket "penis" henviser normalt til rod, krop og glans af kønsorganerne. Resten af den mandlige kønsorgan inkluderer andre eksterne dele som pungen samt indre dele som testiklerne.
Penis indeholder blødt, svampet væv samt muskler, bindevæv, vener, arterier og urinrøret. Disse gør det muligt for penis at udføre sin funktion.

Bækkenets anatomi

Musklerne

Bækkenbunden består af en gruppe muskler i bunden af vores bækken.

  • Det indre lag: Levator ani (bestående af m.puborectalis, m. pubococcygeus, m.iliococcygeus)
  • Det ydre lag: Diaphragma urogenitale (bestående af m. transversusperineisuperficialis, m. ischiocavernosus og m. bulbocavernosus/m. bulbospongiosus)

Det indre lag dækker indersiden og bunden af bækkenet. Dette lag ligger tættest på underlivsorganerne og danner en slags “hængekøje”, der understøtter organerne.
De ydre lag er muskelstrøg, der går fra kønsbenet/symfysen og mellem de to siddeknogler i siderne, samt et strøg, der går bagud til halebenet.

Knoglerne

Bækkenet består af 3 knogler; to hofteben samt korsbenet, der tilsammen danner en ring.

  • Hofteben (Os coxae):  Hoftebenene, også kendt som hofteknoglerne, er de største knogler i bækkenet. Hver hofteben består af tre dele - skambenet (os pubis), hoftebensknuden (os ilium) og sædebenet (os ischii). Disse tre knogler fusionerer sammen for at danne den u-formede bækkensymfysen foran og hoftebensknuden på siden.
  • Haleben (Os coccygis): Halebenet er den nederste del af rygsøjlen og er placeret nederst i bækkenet. Det består normalt af fire små knogler, der er forbundet ved hjælp af ledbrusk. Halebenet spiller en rolle i at støtte kroppen i siddende stilling og fungerer som vedhæftningssted for nogle muskler i bækkenområdet.

Fascia

Fascia i bækkenet refererer til det bindevæv, der omgiver og forbinder forskellige strukturer i bækkenområdet. Fascia er et stærkt, fibrøst væv, der fungerer som en slags støtte og beskyttelse for organer, muskler og nerver.

  • Superficiel fascia: Dette er det yderste lag af fascia, der findes tættere på hudens overflade. Det er involveret i understøttelsen af hudens struktur og kan spille en rolle i at overføre bevægelse fra muskler til huden.
  • Dyb fascia: Dybere i bækkenet findes det dybe lag af fascia, der omgiver og støtter muskler, blodkar og nerver. Dette lag af fascia spiller en afgørende rolle i at opretholde stabiliteten i bækkenorganerne og bækkenbundens muskler.
  • Pelvic fascia: Pelvic fascia er et særligt vigtigt lag af fascia, der findes i bækkenet. Det spiller en rolle i at understøtte de indre organer, herunder blæren, livmoderen og tarmene, og bidrager til at opretholde deres korrekte position og funktion.

Fascia

Behandling til bækkenet

Kegel træning

Kegel-træning aktiverer og styrker bækkenbundens muskler, som er en gruppe af muskler, der er ansvarlige for at kontrollere urin- og afføringsfunktionen samt støtte organerne i bækkenet.

Kegel træning

Shockwave terapi

Under shockwave-terapi udsendes energirige bølger, der trænger ind i det berørte væv i bækkenområdet. Disse bølger stimulerer blodcirkulationen, fremmer vævsregenerering og reducerer inflammation, hvilket kan lindre smerte og forbedre funktionen i det behandlede område.


Shockwave langs de to crura, som er roden af penisen.

Dry needling

Dry needling til bækkenet er en behandlingsmetode, der anvender tynde nåle til at behandle smerter og muskelspændinger i bækkenområdet. Metoden ligner akupunktur, men det har en anden tilgang og formål.

Dry needling